TRAPONDERSTEUNING>>

Trapondersteuning Van Raam elektrische fietsen (e-bikes)


Van Raam heeft sinds 2011 een eigen elektrische trapondersteuning systeem, het Silent systeem. De motoren, de accu’s, de controller, het Smart display en de software zijn door en voor Van Raam ontwikkeld. Het Silent Elektrosysteem is speciaal ontwikkeld voor de revalidatie markt. Het Silent systeem kenmerkt zich door:
 • De eenvoudige bediening;
 • 3 trapondersteuningsstanden + starthulp;
 • Volledig geruisloze motor;       
 • De zeer krachtige elektromotoren;          
 • Moderne en efficiënte elektronica;
 • Uiterst hoogwaardige en veilige accu’s;          
 • Individueel te programmeren ondersteuning aangepast op de beperking;          
 • Zowel voor- als achteruit fietsen met ingeschakeld trapondersteuning;
 • Een smartphone app waarmee de fietsinstellingen gewijzigd kunnen worden, er een SOS bericht gestuurd kan worden en waarbij actuele fietsgegevens, zoals snelheid, afstand, accucapaciteit bekeken kan worden. 

Het Silent Elektrosysteem is een 36 volt systeem en levert een maximale stroom van 18 ampère. Er worden motoren gebruikt met een gemiddeld wattage van 250 Watt. De trapas is uitgerust met een bewegingssensor en een krachtsensor. In combinatie met  het unieke softwaresysteem wordt er voor een optimale ondersteuning en een efficiënt stroomverbruik gezorgd. De ondersteuning kan gelijkmatig op- en afgebouwd worden, hierdoor worden plotselinge acties van de motor voorkomen.   

Het Silent Elektrosysteem is in 2012, 2013 en 2014 in Duitsland als wereldwijde “test-sieger” naar voren gekomen.   

U kunt met alle driewielfietsen met het Van Raam Elektrosysteem achteruit fietsen als de trapondersteuning inschakelt is. Dit geldt niet als de fiets is voorzien van een terugtraprem. 

Smart display/bediening elektrische Van Raam fiets

Het Smartdisplay van het Silent Elektrosysteem is uitgevoerd met een aantal knoppen. Aan/uit knop: U kunt het systeem aan zetten door kort op de aan/uit knop te drukken. U zult zien dat het systeem standaard start in stand 1. Het systeem is uit te zetten door de aan/uit knop ca. 2 sec in te drukken.

Smart Display Van Raam fiets
 • Aan/uit knop;        
 • 1: Ondersteuningstand 1 (Eco);          
 • 2: Ondersteuningstand 2 (Comfort);          
 • 3: Ondersteuningstand 3 (Sport);  
 • Fiets symbool: Starthulp.  

Het Silent Elektrosysteem van een Van Raam fiets maakt gebruik van verschillende ondersteuningsstanden, namelijk 1, 2 en 3. Stand 1 wordt gebruikt als u niet veel ondersteuning nodig heeft en een hoge actieradius wilt. Stand 2 geeft meer ondersteuning, in deze stand is de actieradius kleiner dan in stand 1. Stand 3 wordt normaal gebruikt als bergstand of sportstand. Deze stand geeft veel ondersteuning zodat u snel op snelheid bent en/of gemakkelijk een heuvel op kunt. De actieradius van deze stand is vaak wat geringer.

Starthulp

Het Silent elektrosyteem is uitgerust met een starthulp. Als de starthulp wordt bediend krijgt u ondersteuning van het systeem zonder dat u meetrapt. Bij de fietsen met het Elektrosysteem vanaf Juli 2014 heeft de starthulp de functie om tijdens het fietsen extra te ondersteunen (boost). Als u tijdens het fietsen de starthulp bediend zal u de maximale ondersteuning krijgen van de ingeschakelde stand, waardoor u geen kracht meer hoeft te zetten.

Accu indicatie

De status van de accu wordt weergegeven door gekleurde indicatie LED’s. Deze accu indicatie bestaat uit vijf groene LED’s waarvan de meest linkse ook rood kan branden. De accu indicatie geeft aan hoe vol de accu nog is. Hoe meer LED’s er aan zijn des te voller de accu is. Zodra de laatste rode LED begint te knipperen is de accu bijna leeg en dan zal de motor niet meer ondersteunen tijdens het fietsen.  De schakelbare verlichting werkt dan nog wel.

Overige functies

Het systeem is optioneel uit te voeren met centraal geschakelde verlichting. De verlichting is te schakelen met de aan/uit knop van het display. Tevens heeft de Smart Display een automatische dimfunctie, alle LED’s gaan dan minder fel branden.

De Silent accu’s

Tot midden 2012 heeft Van Raam gebruik gemaakt van Nikkel metaalhybride (NIMH) accu’s. Vanaf 2012 maakt Van Raam gebruik van Lithium Ion (Li-ion) accu’s. De driewielfietsen hebben allemaal een Cube Li-ion pakket. De Balance, de tandems en de rolstoelfietsen van Van Raam hebben een Slim Li-ion pakket. De uiterst hoogwaardige accu's worden in Duitsland geproduceerd en gaan vele laadcycli mee. De Li-ion accu’s hebben 2 jaar garantie met een maximum van 500 laadcycli. De Accu’s hebben een zeer hoge capaciteit, op een aantal fietsen is het mogelijk 2 accu’s te gebruiken die isamen een maximale capacity hebben van 1784 Wh.

  Cube (Li-ion) Cube Heavy (Li-ion) Slim (Li-ion)
 Nominaal Voltage 36V DC 36V DC 36V DC
 Capaciteit (Ah) 11,2 Ah 24,8 Ah 12,4 Ah
 Capaciteit (Wh) 403 Wh 892 Wh 446 Wh
 Maximaal toelaatbare stroom  25 A 25 A 25 A
 Gewicht 4,5 kg 6 kg 3 kg
 Cel US18650V3 NCR18650A NCR18650A
 Geheugen effect Nee Nee Nee
 Slaapstand Ja Ja Ja

 

Cube akku fiets Van Raamakku aangepaste van raam driewielfietsCube Heavy akku Van Raam fietsakku lage instap fiets Van Raam.Accu elekrische fiets
vlnr: Driewielfiets met Cube accu, Cube accu, Cube Heavy accu, Lage instap fiets met Slim accu, Slim accu

De Accu’s van Van Raam zullen zich, nadat de accu een tijd niet gebruikt is, in de slaapstand bevinden. Hierdoor wordt de accu beschermd en verbruikt deze geen stroom waardoor de accu langer mee kan.  Door één keer te drukken (Cube accu) haalt u de accu uit de slaapstand. Bij de Slim accu dient u een klein stukje te fietsen.

De Cube accu’s zijn uitgevoerd met een batterij status indicatie, deze bevindt zich net boven het handvat. De indicatie bestaat uit een knop en vijf groene LED’s. Als er één keer op de knop gedrukt wordt laat de indicatie zien hoe vol de accu nog is. Ook kan door één keer drukken op de knop naast de led-indicatie de accu uit de slaapstand gehaald worden. Als er twee keer kort achter elkaar wordt gedrukt gaan de twee buitenste LED’s twee keer knipperen. De accu zal vervolgens in slaapstand gaan.

Actieradius

De actieradius van de accu is afhankelijk van vele factoren. Daarom geeft Van Raam een schatting van de actieradius af. De grootste factoren zijn de capaciteit van de accu en het model fiets dat u heeft. Daarnaast zijn het totale gewicht van de fiets inclusief gebruiker, de kracht die de fietser op de pedalen zet, de belading, de ondersteuningsstand die u kiest, de conditie van de banden, het wegdek en het weer ook factoren die van invloed zijn. 

Van Raam motoren

Voor het Silent Elektrosysteem zijn drie verschillende motoren, de Silent VR1F, Silent HT VR2F en de Silent HT VR2R. Deze motoren leveren een gemiddeld wattage van 250 Watt. De Silent HT VR2F en de Silent HT VR2R zijn sterkere motoren dan de Silent VR1F. De Silent HT VR2F en de Silent HT VR2R zijn met name bedoeld voor de zwaardere duofietsen, bij gebruik in een bergachtige omgeving of bij weinig trapvermogen van de fietser. De motoren van Van Raam zijn onderhoudsvrije borstelloze direct-drive motoren. Tevens zijn de motoren erg stil en hebben ze een gunstig stroomverbruik.  

Van Raam 1 motor fietsVan Raam 2 motor fiets       
vlnr: Slilent VR1F, Silent HT VR2F                 
Overzicht van de door Van Raam gebruikte motoren.
 
Silent VR1F
Silent HT VR2F / VR2R
 Gemiddeld Wattage 250 W 250 W
 Voltage 36 V 36 V
 Maximaal stroom 18A18A
 Maximaal koppel 35Nm 60Nm
 Tractiecontrole /ASR Ja Ja
 Geluid motor Nihil Nihil
 Starthulp Ja Ja
 Achteruitrijdfunctie Ja Ja
 Stroomverbruik Laag Laag
 Gewicht 5,7 kg 7 kg
 Systeem Borstelloos  /direct drive Borstelloos / direct drive
 Slijtagegevoeligheid Nihil Nihil
 Snelheidsregeling met gashendel mogelijk Ja Ja
  

De Gashendel

Het Silent Elektrosysteem kan uitgevoerd worden met een gashendel. Elke fiets van Van Raam die is uitgevoerd met een Silent systeem kan ook uitgevoerd worden met een handgashendel of een duimgashendel. De gashendel neemt de functie over van de startknop op het Smart Display en zorgt ervoor dat de fiets kan rijden (maximaal ca. 5 km per uur) zonder dat er meegetrapt wordt. Als u tijdens het fietsen de gashendel bedient krijgt u meteen de maximale ondersteuning van de ingeschakelde ondersteuningsstand.

De duimgashendel heeft ook een knop om achteruit te rijden. Zodra u de fiets in de achteruit schakelt ziet u op de display al de ondersteuningstanden oplichten. Als u dan de gashendel bedient zal de fiets met circa 5km/h achteruit rijden.           

gashendels Van Raam elektrische fietsen
Foto' links: duimgashendel, foto rechts: handgashendel

Instellen Silent elektrosyteem

Het Silent Elektrosysteem is zeer ruim instelbaar. Zo kan het systeem klantspecifiek ingesteld worden.

Het systeem kan door kracht gestuurd worden. Hoe meer kracht er gezet wordt op de pedalen, hoe meer ondersteuning de fiets geeft. De verhouding tussen de kracht die gezet wordt en de ondersteuning die de fiets geeft kan ingesteld worden. Het systeem kan ook alleen door beweging gestuurd worden. Dan kan u als eindgebruiker van de fiets  enkel de pedalen te bewegen om ondersteuning te krijgen. Dit wordt Pedelec genoemd. Vaak wordt de fiets aangestuurd door een combinatie van kracht en pedelec. Het instellen van het Silent Elektrosysteem wordt alleen gedaan door Van Raam en de dealers.

Het is ook mogelijk het recept van de fiets aan te passen met de Van Raam App. Dit is mogelijk met fietsen geleverd vanaf Mei 2016. Oudere fietsen van Van Raam kunnen omgebouwd worden zodat ook deze met de Van Raam App kunnen verbinden.  

Gewichtstoename van de fiets door trapondersteuning

Het gewicht van uw fiets zal toenemen door de trapondersteuning. Het totaal extra gewicht van de motor, de accu en andere onderdelen zijn afhankelijk van het type. Dit varieert tussen de 9 en 15 kg extra gewicht.   

Handleiding Van Raam fiets 

Bekijk voor de gehele gebruiksaanwijzing van de elektrische trapondersteuning de handleiding van de desbetreffende fiets. Deze zijn te vinden op de Van Raam website onder het tabblad prijs/documentatie  van de betreffende fiets.  

Voor vragen over onderhoud en actieradius zie ook de veelgestelde vragen bij FAQ.

Garantie

Let op dat u een origineel af fabriek gemonteerd Van Raam trapondersteuning systeem heeft. De trapondersteuning van Van Raam herkent u aan de Van Raam logo’s op de accu, het display en de specifieke eigenschappen zoals achteruitfietsen met trapondersteuning.  

Waarschuwing: Indien er aanpassingen of veranderingen aan de fiets zijn gedaan door andere partijen dan Van Raam of door u zelf die leiden tot storingen of problemen, dan zal Van Raam hier geen garantie op verlenen. Tevens zal bij aanpassingen door derden de originele CE verklaring op de fiets vervallen.  Het ontbreken van CE verklaring kan tot problemen bij de verzekering leiden bij eventuele schade of aansprakelijkheid.  

De Van Raam App

Vanaf Juni 2016 is de Van Raam App beschikbaar voor Andriod en IOS. Voor meer informatie kijk op app.vanraam.nl/nl/  

Van Raam fiets app

Oudere elektroystemen en motoren van Van Raam

Heeft u niet het nieuwste elektotrsysteem met Smart Display, lees dan het artikel: Oude Van Raam motoren/trapondersteuning

Downloads software 


Software voor Silent systeem:

Bij gebruik van Windows 10 is het mogelijk dat  USB Silent uitleeskabels welke voor mei 2016 zijn geleverd problemen met de verbinding veroorzaken. Indien dit het geval is neemt u dan met de Van Raam Serviceafdeling contact op.


 

 

 HeinzmannSilent 
Silent HT
Watt250250250
Volt363636
Koppel Nm403050 / 60
 
Er zijn geen artikelen gekoppeld
 
Gegevens zelf doorplaatsen via:
 
Web Statistics Web Analytics